"Fjends Portræt"

Fjends Folkeblad havde denne artikel i onsdag den15. marts 2018

Der er masser af talent blandt lokale kunstnere rundt om på egnen

BRITTA KRISTIANSEN

UDSTILLING Fire store portrætter på 2 x 1 meter fangede manges opmærksomhed ved weekendens Amatør-kunstnernes Forårsudstilling i Stoholm. Tove Andreasen fra Vroue er kunsteren bag. Og Fjends Folkeblad mødte hende foran malerierne.

- Det var et projekt, der begyndte at tage form lige omkring jul. Jeg havde nogle tanker omkring de fire elementer - Ild, vand, jord og luft. Og så havde jeg også haft Anne Marie Helger og hendes fantastiske Råbe-rober til at ligge i tankerne om noget, jeg kunne tænke mig at male. Og pludselig blev det så til fire portætter, hvor elementerne kom i form af kjolerne, fortæller Tove Andreasen, der kun har malet akryl på lærred siden 2010.

Hun fortæller, at det var en fest at male billederne. Hun lavede al arbejdet på en måned, fordi hun blev så optaget af projektet. Og siden er de blevet vist i både Skive og Stoholm. Og de har fået meget opmærksomhed. De fire kvinder i portrætterne er Margrethe Vestager, Anne Marie Helger, datteren Liv og barnebarnet Isa. Hun havde først en plan om at lave alle billederne med Anne Marie Helger. Men så læste hun en masse om Margrethe Vestager og oplevede hende i Skive - og så bestemte hun sig for, at her var en stærk kvinde, som hun gerne ville have med.

Det er portrætter samt billeder fra havet, der interesserer Tove. I 2015 var hun kvinden, der malede ikke færre end 70 beboere i Vroue og udstillede dem i forsamlingshuset.

De fire store portrætter fik alle udmærkelsen »det blå mærke« på forårsudstillingen i Stoholm Fritids- og Kulturcenter. Og det var Tove meget beæret over:

- Når man går for sig selv og maler, så ved man jo ikke, om det er noget. Jeg er gået langt ud over min egen komfort-zone med det her projekt. Men folk ser heldigvis ud til at kunne lide det, siger Tove Andreasen.

Det blå mærke fik også blandt andre Hanne Meier Marker, der er sygeplejerske og bor lidt uden for Stoholm. Hun laver Raku-kunst i sin fritid. Og hun fik det blå mærke for sit værk »Fisk på dåse«:

- Jeg kan helt sikkert bruge kritikken fra censorerne her til noget. Der er noget at bygge videre på, fortalte Hanne til Fjends Folkeblad.

Også Carsten Hamann Hansen fra Stoholm og Javier Panos fra Lund fik blå mærker for deres henholdsvis tegninger og oliemalerier.

Javier Panos er kendt som kunster bag forskellige projekter på Skive-egnen. Men ikke som kunstmaler. Og det var netop oliemalerier, som man kunne opleve fra hans hånd. Han havde malet billeder, der hver på sin måde var et parodisk indspark i den politiske debat, der kører i øjeblikket på udlændinge-området. Eller sådan tolker Fjends Folkeblads journalist i hvert fald værkerne. Kunst er som bekendt subjektivt og kan tolkes på mange måder.

Og de 125 kunstnere fik sat nogle tanker i gang hos det store publikum, der lagde vejen forbi udstillingen arrangeret af Fjends Kunstforening i weekenden.